Opskrifter

(opskrifterne er beregnet til 2 børn + 2 voksne)
 

– Her er nogle af børnenes favoritter:

Kartoffelsuppe med porre og basilikum
 
1/2 kg kartofler
1 porre
2 fed hvidløg
5 friske tomater
2 bouillonterninger
1/4 l piskefløde
1 spsk tørret basilikum eller en potte frisk
 
Kartoflerne skrælles og skæres i små stykker med tomater, porre og hvidløg. Lægges i en gryde med 2 L vand og bouillonterninger.
 
Koges mørt 40-45 minutter under låg. Det blendes så godt igennem at alt er moset helt ud. Kommes i en gryde og blandes med piskefløden.
Dette koges nu langsomt i 10-15 minutter.
Husk at røre i gryden – det brænder let på!
 
Smages til med salt, frisk kværnet peber og basilikum, og koges igennem. Hvis man har frisk basilikum, plukkes bladene fra og lægges i suppekopperne. Suppen skal være kraftig i smagen.
 
Men pas på! Det er en meget mættende suppe, så bruges den til forret, skal hovedretten være let.


Indisk linsesuppe med løg, gulerod og æble
 
250 g grønne linser
250 g Røde splitlinser
1 løg
3 gulerødder
2 æbler
2 fed hvidløg
1 spsk finthakket ingefær
Grøn chili – efter smag
1 dåse kokosmælk
Stødte krydderier – efter smag, skal være kraftig krydret
Spidskommen, koriander, kanel, nelliker.
 
Pil og hak løg. Hak ingefær, hvidløg samt chili fint. Skræl og skær æble i små tern. Skræl gulerødderne og riv dem groft. Sauter det hele forsigtigt i olie med krydderierne og salt i ca. 5 minutter. Tilsæt linserne og varm igennem. Tilsæt kokosmælk og (rigeligt) vand, til det dækker.
Kog suppen under jævnlig omrøring, ca. 1 time. De røde linser skal koge ud og jævne suppen. Spæd evt. med mere vand og smag til med salt og friskkværnet peber.
 
Server suppen med Nhanbrød og evt. lidt skyr.


Grønærtesuppe med karryflødeskum
 
3 løg
250 g kartofler
1 1/4 l vand eller bouillon
1 laurbærblad
evt. 2-3 kviste mynte
500 g grønne ærter
1 dl piskefløde
1 knsp. karry
 
Pil og hak løgene. Sauter dem i smør i en gryde til de er klare. Tilsæt skrællede kartofler skåret i mindre stykker, friskkværnet peber, vand eller bouillon og laurbærbladet. Kog i ca. 15 minutter. Tilsæt skyllede mynteblade sammen med ærterne og kog suppen i 5 minutter.
 
Blend suppen og hæld den tilbage i gryden. Varm den op til kogepunktet. Smag til med salt og peber.
 
Pisk fløden til skum og smag til med karry.


Fiskefrikadeller med courgetter (squash)
 
500 g hakket fisk
1 løg
2-3 fed hvidløg
260 g courgetter
1-2 skiver brød
2 æg
1/2 dl vand
salt, peber
 
Blød brødet op med vand. Riv courgetterne, vrid dem let og hak eller riv løget. Rør fisken sej med salt, og bland med løg, hvidløg og courgetter. Saml massen til en fars med brød, æg og vand. Smag til med peber. Steg dellerne i en blanding af olie og smør.
 
Serveres med kartofler, grøntsagsremoulade og citron eller med tomatsauce og ris.


Stegte kødboller i tomatsovs med rodfrugter
 
Suppler evt. farsen med gammelt hvidt brød udblødt i mælken eller groft mosede grønsagsrester.

400 g hakket kalvekød
1 dl hvedemel
1 løg
2 æg
2 dl mælk
Timian – efter smag
4 gulerødder
1/2 knoldselleri eller persillerod
1 dåse hakket tomat
1 løg
1 æble
2 fed hvidløg
Ca. 1 spsk stødte krydderier i alt
F.eks. spidskommen, karry, koriander, paprika.
 
Kødboller
Suppler evt. farsen med gammelt hvidt brød udblødt i mælken eller groft mosede grønsagsrester.
 
Rør kødet med salt (1/2 spsk), tilsæt herefter mel og revet løg. Tilsæt æg og mælk, rør farsen lind og tilsæt timian og friskkværnet peber.
Form til små kødboller og steg dem i olie. Ryst stegepanden, så boller holder sig runde.
 
Sovs
Tænd ovnen på 200 grader. Skræl rodfrugterne og skær dem i små tern, vend dem med olie, salt og friskkværnet peber. Bag dem i 15 minutter i ovnen – de må gerne tage godt med farve.
 
Pil løg og hvidløg, hak det fint og sauter i olie. Tilsæt æbletern og krydderier, varm igennem og krydr med salt. Tilsæt tomat og evt. lidt vand. Lad det simre i 10 minutter. Vend kødboller og rodfrugter i og lad det simre med i 5 minutter inden servering.
 
Server med Tabouleh, brune ris eller fuldkornspasta.


Små forårsruller med oksekød (20-30 stk.)
 
250 g hakket oksekød
1 pakke forårsrulledej
2 løg
2 gulerødder
1/4 hvidkål
1 rød peberfrugt
1 spsk finthakket ingefær
1 fed hvidløg
Soja – efter smag
1 tsk stødt koriander
1 knsp. kanel
250 g glasnudler
 
Sauter kød, hakket løg samt finthakket hvidløg og ingefær, indtil kødet er brunt. Krydr med salt. Tilsæt revne gulerødder samt hvidkål og rød peberfrugt i fine strimler, varm igennem. Smag til med soja, stødt koriander og kanel. Kog nudlerne efter anvisning og vend dem i kødsovsen.
 
Pak fyldet i de let optøede dejplader. Der er næsten altid en god anvisning på pakken. Steg rullerne gyldne i rigeligt olie ved medium varme. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir inden servering.


Selleribøffer (10 stk.)
 
1 selleri (750 g)
100 g revet ost
2-3 æg
150 hirseflager eller havregryn
2 fed hvidløg
1 knsp. chilipulver/cayennepeber eller paprika
Salt, peber
 
Skræl og riv sellerien. Rør det sammen med revet ost, æg, hirseflager eller havregryn, pillet knust hvidløg, chilipulver salt og peber. Lad farsen hvile ca. 30 minutter i køleskabet.
 
Tænd ovnen på 200 grader. Form 10 bøffer og steg dem i varm olie på en pande i ca. 3 minutter på hver side. Læg dem i et ovnfast fad og bag dem færdig i ovnen ca. 15 minutter.